Cykellopp kan genomföras på många olika sätt och för en nybliven cykelentusiast kan det säkerligen vara förvirrande när man hör prat om tempobågar, ligga på rulle och subtider. Låt oss reda ut de olika typerna av cykellopp som är vanligast förekommande.
Landsvägslopp
Landsvägscykling lockar mängder med cykelintresserade från alla nivåer. Intresset för sporten får naturligtvis stor draghjälp av Vätternrundan som är årets stora mål för många motionärer. För det är just motionärer som lockas till Vätternrundan, då det per definition är ett motionslopp. Med det menas att ingen vinnare utses och inga placeringar räknas. Alla får en registrerad sluttid, men man tävlar främst mot sig själv och målsättningen är vanligen att rulla in under ett visst antal timmar. Därav pratar man om subgrupper så som sub12, sub11 sub10 o.s.v. Sub12 innebär då en sluttid under 12 timmar. Många lockas att köra i en grupp för att hjälpa varandra att ta sig fram så fort som möjligt. Runt om i landet finns flertalet andra kortare landsvägslopp där det kan variera huruvida det räknas enbart som motionslopp eller om det finns tävlingsklass. En lokal klassiker är t.ex Hisingen Runt i Göteborg som körts i 40 år. Läs om detta på Hisingen Runt som visar på glädjen hos deltagarna. Vill man cykla riktigt långt kan man välja Sverigetempot som körs från Riksgränsen till Smygehuk på ca en veckas tid.
Tempolopp
Tempolopp är vanligast i tävlingsklasser och är en typ av landsvägskörning med den stora skillnaden att man inte får hjälpa varandra genom att köra i klunga. Det innebär alltså att man måste hantera allt vindmotstånd själv. För att kompensera det tillåts man köra med en tempocykel som ger möjlighet till en mycket framåtlutad position där armbågarna kan vila på styret. Luftmotståndet minskas således avsevärt, men en viktigt detalj är att man inte har lika nära till bromsarna när man sitter i tempoposition. Det är en av anledningarna till att tempocykel inte är tillåtet i vanliga landsvägslopp där man får köra i klunga och kanske bara ligger några centimeter bakom varandra. I triathlon är cyklingsdelen att se som tempocykling då deltagarna måste hålla ett avstånd om vanligtvis 12 meter till framförvarande cyklist. På elitnivå finns dock undantag till denna regel. Tempolopp kan också köras i så kallat lagtempo som innebär att man är en grupp som hjälper varandra, men man får inte ta hjälp av andra grupper för att minimera luftmotstånd.
Mountainbikelopp
Mountainbike cyklas som man kan höra på namnet i berg eller snarare skog och terräng. Det är alltså en mycket mer teknisk variant av cykling som ställer krav på balans, cykelkontroll och fokusering då underlaget ändras hela tiden och kan erbjuda en hel del branta upp- och nedförsbackar. Cykelvasan är per definition ett mountainbikelopp, men det anses vara ett relativt enkelt sådant då det inte ställer lika höga krav på teknik. Detta då banan är mestadels grusväg, vilket också gör att den kan locka flertalet lite mindre erfarna cyklister. Det finns alltså även är något lopp för alla nivåer och ingen behöver känna sig utesluten.