Att välja cykel är inte helt enkelt. Om du inte själv har lång erfarenhet inom cykelsporten kommer du känna dig helt utlämnad till försäljaren som du naturligtvis misstänker vill pracka på dig en betydligt dyrare cykel än vad din planerade budget tillåter. Förhoppningsvis kan vi ge dig några råd på vägen när du ska välja vilken landsvägscykel som passar just dig bäst. Vill du veta mer om vad landvägscykling innebär kan du läsa Landvägscykling som beskriver sporten. På temat finns även intressant läsning på Tomorrow’s cities där man skriver om cykelns betydelse i framtiden. Även KTH har läsvärt om ämnet så kika in på Cykla för mer förkovring.
Det finns märken i prisklasser från några tusenlappar upp till 100 000 SEK så det är redan där uppenbart att man behöver hitta sin prisnivå innan man besöker en specialiserad cykelbutik. De allra billigaste varianterna bör undvikas om man förväntar sig ha en cykel som ska hålla länge och tåla många mil utan att till exempel växlarna brakar ihop. Ett generellt riktmärke är att för varje 5000 SEK man lägger på i pris så gör det stor skillnad på cykeln upp till ca 25000-30000 SEK. I prisklasserna över det blir skillnaden mindre för varje prisökning. Hur som helst så går det definitivt att hitta en bra landsvägscykel för runt 10000 SEK. Har man för avsikt att köra mycket tävling kanske man vill ha en så snabb cykel som möjligt. I så fall kan det vara värt att istället lägga lite mer pengar på att uppgradera sin hjul då de har stor påverkan på hastigheten.
Om det är en enda faktor som ska lyftas fram så är det definitivt ramstorleken. Att ha en cykel som passar sin egen storlek är A och O. Man bör alltså mäta sin längd och benlängd till att börja med. Det finns en hel del måttguider på nätet som ger ett hum om vilken ramstorlek just du behöver. På så sätt kan du ha en uppfattning om vilken storlek du är ute efter när du kommer in i butiken. För att verkligen veta vilken storlek som passar dig kan du därefter ta råd från försäljaren, men framförallt be att få prova cykeln. Be gärna någon kunnig titta när du cyklar som kan hjälpa till att bedöma huruvida ramstorleken är rätt för dig. Är det så att man köper en begagnad cykel kanske man kan hitta ett mycket bra pris även fast storleken inte är riktigt rätt. Det är dock sällan värt att köpa en prisvärd cykel om storleken är fel. Det kommer bli mycket dyrare i längden i form av obekvämlighet och mer energiåtgång. Här gäller det alltså att inte vara dumsnål.
När det kommer till tillverkare finns det en hel del märken och många av dessa håller hög kvalitet. Vill man vara säker på att köpa en kvalitetscykel är det ofta säkrast att gå på någon av de kända märkena som Scott eller Specialized till exempel. Samma gäller för servicen i butiken då den mest kunniga personalen generellt sett jobbar i renodlade cykelbutiker och inte i större sportkedjor som säljer allt möjligt till alla möjliga sporter.
Många köper cykel nuförtiden för att kunna tävla i triathlon och det går då alldeles utmärkt att tävla med en landsvägscykel. Vill man dock maximera upplevelsen genom att skaffa en tempocykel eller triathloncykel rekommenderas ändå att även ha en landsvägscykel då den större delen av träningen bör ske på landsvägscykel. Tempocykeln eller triathloncykeln bör snarare ses som en tävlingscykel och används vanligen inte i lika stor utsträckning under träning. Sen kanske man vill kunna cykla ett och annat motionslopp på landsväg och då är inte tempostyren tillåtna.