Minnesvärda världsrekord

Cykling handlar för de flesta om en motionsform, men det finns såklart en elit där tävling och placeringar går först. Många äventyrare har även tagit sig fram på cykel och här listar vi ett antal spektakulära världsrekord inom cykelsporten.

Snabbast runt jorden

Som det går att läsa på Around the world in 78 days slog nyligen britten Mark Beaumont världsrekord i att cykla jorden runt på 78 dagar. I praktiken innebar det ca 16 timmars cykling per dag. Det finns en hel del som har cyklat runt jorden, men många brukar ta betydligt längre tid på sig för att faktiskt hinna uppleva något på sin jordenruntresa.

Längst på 24 timmar

Att cykla runt i en bana så många varv som möjligt på 24 timmar kan tyckas som en måttligt lustfylld aktivitet. Fråga bara Christoph Strasser från Österrike som 2015 slog världsrekord i att cykla längst på 24 timmar. På Berlins flygplats cyklade Christoph runt runt tills han till slut tickade in på 896 km.

Högsta hastighet

Tillhör du de motionärer som tycker det kan bli lite läskigt när cykeldatorn visar 50 km/h i en brant nedförsbacke. Undrar då hur Bruce Bursford kände 1996 när han slog världsrekord i högsta uppmätta hastighet på cykel, nämligen hela 334,6 km/h på ett specialbyggt rullband och en cykel i de mest ofattbara prisklasserna.

Längst på 1 timma

Att cykla så långt som möjligt på en timma är en utmaning som främst lockar velodromcyklister. Det är såklart bäst förutsättningar att slå den typen av rekord i en velodrom som minimerar yttre krafters påverkan. År 2015 slog Sir Bradley Wiggins det senaste rekordet genom att lyckas cykla hela 54,526 km på bara en timma.

Snabbast genom USA från kust till kust

Race Across America (RAAM) är ett riktigt tufft lopp som går från kust till kust genom hela USA. Det ges inte alltför mycket utrymmer för vila och återhämtning. Det vet Christoph Strasser som 2014 slog rekordet i tävlingen genom tiden 7 dagar, 15 timmar och 56 minuter. Då är det alltså en bana på 4860 km vi pratar om.

Snabbast genom Europa

Även om Europa inte har en lika naturlig kust till kust sträckning som USA, finns det en sträcka som anses vara den som gäller om man vill cykla genom Europa från väst till öst. Startpunkten ligger då i Portugal och målet ligger i Europas yttre östkant vid de ryska Uralbergen. Sträckan mäter då ca 6500 km. Äventyraren Sean Conway slog 2018 rekord på sträckan med tiden 24 dagar, 18 timmar och 39 minuter.

Detta var ett urval av alla de olika världsrekord inom cykling som går att läsa om. Med tanke på jordens alla hörn och kanter på de olika kontinenterna finns det såklart ofattbart många sträckor som går att sätta rekord på. För svensk del kan man ju alltid satsa på att cykla från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder. Det är en tuff utmaning som ändå är möjlig att genomföra utan att se sig själv som den absoluta extremäventyraren.