Cykling med kort utomhussäsong

Cykling är ett ypperligt sätt att ta sig fram då det minskar trafikträngsel och miljöpåverkan. Cykling diskuteras till och med på regeringsnivå som tex ett förslag från Miljöpartiet som kan läsas på Cykel och barnpaket från MP för den intresserade.

Om man inte bara nöjer sig med pendlingscykling till jobbet eller söndagscykling till affären finns det oändliga möjligheter att använda cykeln som ett mer seriöst motionsredskap. Många har upptäckt tjusningen med landsvägscykling och motionslopp som Vätternrundan blir snabbt fulltecknade. Mer om Vätternrundan finns på Vätternrundan om man vill veta mer. Lyckligtvis finns det en hel del andra lokala motionslopp som är lite enklare att få en startplats till.

Det finns alltid riktigt inbitna entusiaster som cyklar året runt i ur och skur. Utrustning som dubbdäck och förstärkta kläder gör det möjligt att använda cykeln i alla möjliga väder. Om vi dock ska prata om den stora massan kan vi generellt säga att cykelsäsongen är begränsad till sommahalvåret i Sverige. Det påverkar också såklart förberedelserna inför större motionslopp som tex Vätternrundan. Då cykelsäsongen utomhus börjar runt April månad finns inte alltför mycket tid att träna upp sig inför Vätternrundan som går i mitten på Juni. Det sätter en viss prägel på träningsmöjligheterna och de flesta försöker få ihop så många mil som möjligt under den tidiga sommaren. Detta är något som kräver lite planering för den seriöse. Vill man bygga många mil bör man öka på successivt och inte ge sig ut på första vårdagen och dundra in 20 mil. Ett sätt att förbereda cykelmusklerna under vintern är att cykla inomhus. Det finns lite olika alternativ, men ett bra sätt att nöta mil är att skaffa en så kallad trailer där du kan montera din egna cykel på en rulle och kan således cykla hemma. Noterbart är att man bör ha någon form av matta under för du kommer garanterat svettas floder. Det går även att köpa en motionscykel eller testcykel som man kan ha hemma som ger en cykelnära upplevelse. Har man inte plats eller råd så finns det säkerligen ett gym i närheten som erbjuder någon form av motionscykel. Det finns alltså oftast någon möjlighet att kunna cykla även under vintern. Vill man inte sitta på en motionscykel i flera timmar är det ett bra sätt att öva intervaller på då det ger en bra bas inför utomhussäsongen. Visst är utomhussäsongen relativt kort, men det finns ändå goda möjligheter att förbereda sig så bra som möjligt genom att bygga en konditionsbas under vintersäsongen.

Ett tips är att gå med i en cykelklubb för att utvecklas än mer. Cykling är lite utav en lagsport och hittar man en grupp med samma målsättning är det en extra dimension att träna och tävla tillsammans. En cykelrunda blir på så sätt även en social sammankomst och träningen känns då inte alltid lika jobbig. Cyklar man Vätternrundan kommer man garanterat se flertalet grupper susa förbi i likadana kläder. Vanligt är även att ett träningspass kan innefatta en fika eller lunch på kanske Ikea Ikea eller motsvarande.

Cykelsporten kan upplevas som lite exkluderande då det finns flera oskrivna stilregler för hur man ska vara klädd och bete sig på cykeln. Det skall dock inte avskräcka då motionslopp generellt sett är väldigt välkomnande och det är inte ovanligt att se en och annan deltagare med cykelkorg. Så länge man har lite koll på de grundläggande reglerna skall man klara sig bra. Det är faktiskt så att de grundläggande reglerna är desamma som vanliga trafikregler, vilket man ändå borde ha koll på.

Sammanfattningsvis kan man säga att cykling som tävling i Sverige medför en kort säsong, men man har möjligheten att komma förberedd genom hårt jobb under vintern. För extra framgång bör man undersöka möjligheterna att hitta en grupp att cykla med, vilket ökar på den sociala upplevelsen avsevärt. Då kommer man även snabbt lära sig vilka stilregler som gäller för klädsel så att man får möjligheten att utstråla massor av erfarenhet oavsett längden på ens karriär. Det behöver inte heller vara just Vätternrundan som är det stora målet även om så är fallet för många. Välj och vraka bland alla de motionslopp som cykelklubbar i hela vårt land erbjuder. Det finns garanterat något lopp för alla oavsett erfarenhet.