I början av 70-talet blev det populärt bland unga att ta cykeln ut i skogen, vilket för många av dem var det närmaste man hade råd att komma motorcross-sporten. Man började då ta fram en mindre cykel som var mer lämplig för att köra i terräng och göra hopp med tvära svängar. Det dröjde inte länge förrän BMX-cykeln, eller Bicycle Motocross Cyklar blev ett faktum.
American Bicycle Association
1977 bildas ett förbundet ABA för BMX-sporten i USA och 1982 håller man det första världsmästerskapet. Det dröjer dock ända till 2008 innan BMX-cyklarna tar sig in på OS-programmet och på allvar blir en del av cykelsporten och dess etablissemang. BMX-sporten har förutom fartgrenar även vuxit inom olika tävlingar i balans och inom tävlingar där det görs olika trick både på marken och i luften. I fartgrenarna kan man åka genom en slinga för att göra olika hopp med efterföljande trick.
En robust cykel
BMX-cykeln ska klara av många olika tävlingsupplägg och det finns modeller för street-, park- och hopptävlingar. Cykeln är tillverkad i tåliga material och beroende på prisklass kan de vara nästan hur robusta som helst. De flesta BMX-cyklarna använder 36 ekrar i fram- och bakhjulen, även om upp emot 46 ekrar används för att öka stabiliteten. Den normala storleken på hjulen är 20 tum, även om variationer förekommer för de olika specialgrenarna. Från början var cykeln egentligen bara byggd för racing men då den började användas allt mer i andra sammanhang, exempelvis i skateramper och på gatan, utvecklades alltifrån däckmönstret till själva ramen. Den så kallade friåkningen har ständigt varit ett populärt inslag och utövas även av personer som inte tillhör något förbund eller organisation. BMX-cykeln är förmodligen den mest tillgängliga cykelsporten för entusiaster att komma igång med och på begagnatmarknaden finns cyklar att få tag på, till bra och rimliga priser.